Aika ottaa loppukiri Huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä

Huoneistotietojärjestelmä on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Huoneistotietojärjestelmään siirtyvät Suomen noin 90 000 taloyhtiötä ja 1,5 miljoonaa osakehuoneistoa. Ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.
Toiminnanjohtajan blogi
14.06.2023

siirtyminen huoneistotietojarjestelmaan

Aikaa siirron takarajaan on nyt puoli vuotta. Moni isännöintitoimisto tekee siirron kun kiireinen yhtiökokouskausi päättyy. Pienissä taloyhtiöissä, joissa ei ole ammattimaista isännöintiä, tulee taloyhtiön itse huolehtia siirrosta. Pääsääntöisesti siirrosta on vastuussa hallitus, hallituksen kokouksessa tulee käsitellä siirto ja antaa tarvittaessa isännöitsijälle valtuutus tehdä siirto.

Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen alueella siirtoja tehty niukasti

Keski-Pohjanmaan alueella taloyhtiöistä on siirretty vasta 9,7 % ja Pohjanmaan alueella 22,0 % Huoneistotietojärjestelmään. Kärkeä Keski-Pohjanmaalla pitää Lestijärvi (50 %) ja Pohjanmaalla Kaskinen (52,2 %). Muutamalla paikkakunnalla siirtoja on tehty pyöreät nolla.

Arvauksia siitä, mikä paikkakunta saa ensiksi 100 % siirroista tehtyä ennen siirron takarajaa?

Apua saatavilla Maanmittauslaitokselta

Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä järjestelmä. Maanmittauslaitoksen sivuilta löytyy kattavasti tietoa, mitä taloyhtiön ja isännöitsijän tulee ottaa huomioon siirtoa valmisteltaessa ja siirtoa tehtäessä. Useimmat isännöintitoimistot pystyvät siirron tekemään oman järjestelmänsä kautta.

Hyvä tiedonlähde taloyhtiöille on Maanmittauslaitoksen sivut https://osakehuoneistorekisteri.fi/taloyhtioille-ja-isannoitsijoille 

Osakkaan ei tarvitse vielä tehdä mitään

Kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään, osakkeenomistajalla on 10 vuotta aikaa hakea Maanmittauslaitokselta omistamansa kohteen – esimerkiksi huoneiston tai autopaikan – rekisteröintiä eli muuttaa osakehuoneiston paperinen osakekirja sähköiseen muotoon. Omistuksen rekisteröintiä ei voi tehdä ennen osakeluettelon siirtoa.

Taloyhtiön osakeluettelon siirron jälkeen paperista osakekirjaa ei saa hävittää. Omistuksen rekisteröinnissä paperinen osakekirja mitätöidään Maanmittauslaitoksessa, ja jatkossa omistustiedot näkyvät sähköisenä huoneistotietojärjestelmässä.

Mikäli osakas myy osakkeensa ennen kymmenen vuoden siirtymäajan päättymistä, siirretään tällöin paperinen osakekirja sähköiseen muotoon. Ostajan tulee tällöin hakea omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa kaupanteosta.

Siirry "Blogi"-sivulle