Kotoisa kesähuone tuo iloa koko perheelle - lemmikkejä unohtamatta

Parveke on kesäisin oivallinen sisätilan jatke, ja sen neliöt kannattaakin ottaa hyötykäyttöön. Parveke soveltuu paljon muuhunkin kuin pelkäksi kahvittelutilaksi. Sen voi muokata monilta osin omiin tarpeisiin ja harrastuksiin soveltuvaksi koko perheen kesähuoneeksi.
Viestintäassistentin blogi
27.07.2021

parvekkeesta kesahuone vinkit2

Olen asunut monen näköisissä asunnoissa. Varustetasoltaan ne ovat olleet vaihtelevia, mutta yhteistä niille kaikille on ollut se, että niissä on aina ollut parveke. Mahdollisuus päästä ulos menemättä oikeasti ulos on asumisessa pientä arjen luksusta, parvekkeella kun voi hengailla vaikka pyjamassa.

Yhtä asiaa liputan ennätyksellisen siitepölykevään jälkeen aivan varauksetta: parvekelasit ovat kesäolkkarin pelastus. Ne lisäävät automaattisesti viihtyvyyttä estämällä roskien, sadeveden ja pölyn leviämisen parvekkeelle. (Ja aamukahviin!) Lasitukset pidentävät myös parvekkeen käyttöaikaa keväästä myöhäiseen syksyyn.

Näillä vinkeillä pääset alkuun

Kerrostaloasunnoissa parveke on monesti pitkä ja kapea. Epäkäytännöllisen muotoisen tilan muuttaminen huoneeksi ei välttämättä vaadi suurta panostusta, mutta mielikuvitusta se saattaa koetella. Näillä pääset alkuun:

Kartoita tarpeesi. Mitä haluat parvekkeellasi tehdä? Haluatko valoisan luku- tai ateljeenurkan, kuntoilupaikan, vai pienen hyötypuutarhan? Parvekkeen käytölle on taloyhtiöissä määritelty joitain rajoituksia, joista kannattaa ottaa etukäteen selvää. Tilan voi kuitenkin monessa tapauksessa sisustaa melko vapaasti niin kuin itse haluaa, jos vain pysyy kaiteiden sisä- ja alapuolella, ja pitäytyy kevyissä kalusteissa, joita ei ole kiinnitetty rakenteisiin. Esimerkiksi pintojen poraaminen ja muu remontointi on taloyhtiön parvekkeella luvanvaraista puuhaa.

Onko teillä lapsia tai lemmikkejä? Perheen lemmikit arvostavat ulkoilmaa siinä missä ihmisetkin, ja lasitettu parveke onkin oivallinen paikka esimerkiksi kissan kiipeilypuulle tai koiran pedille. Lapsiperheessä parvekkeelle voi rakennella vaikkapa leikkikeittiön ja sen yhteyteen pienen ruukkupuutarhan. Hyötykasvien hoitaminen on monesti hauskaa puuhaa aikuistenkin mielestä.

Työskenteletkö kotona? Etätyöpäivään saa tervetullutta vaihtelua vaihtamalla kirjaimellisesti välillä maisemaa. Parvekkeelle voi helposti pystyttää väliaikaisen työpisteen lämpimien kesäkuukausien ajaksi.

Tarvitaanko parvekkeelle aurinkosuojaa tai näköesteitä? Joskus käy niin onnekkaasti, että parveke on luonnostaan sellaisessa kulmassa, ettei sinne näe kukaan ja varjoakin on riittävästi. Yksityisyyttä voi kuitenkin lisätä erilaisilla siirrettävillä ratkaisuilla. Kevyesti tuetut nopeakasvuiset kesäköynnökset peittävät ja varjostavat luontevasti kesähuonetta. Monet sisällä kasvavat viherkasvitkin ilahtuvat päästessään kesäksi parvekkeelle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaiteen yli nousevat tai sen läpi näkyvät elementit, jotka vaikuttavat merkittävästi rakennuksen julkisivuun, voivat tarvita taloyhtiöltä luvan.  Vinkki: pyörillä kulkeva vaaterekki on kätevä teline riippuville amppelikasveille, ja sen korkeutta voi säätää tarpeen mukaan.

Matto. Pieni, mutta tärkeä asia. Maton ei tarvitse olla kummoinenkaan, mutta aamukahvihetkestä tulee välittömästi astetta mukavampi, kun kylmän lattian ja jalan välissä on jotain pehmeää.

 


Saara Riiki // viestintäassistentti

Siirry "Blogi"-sivulle