Hei naapuri, meillä on juhlat!

Kerros- ja rivitalossa on sallittua järjestää juhlia joitain kertoja vuodessa, mutta tietynlaisesta etiketistä ja taloyhtiön säännöistä on hyvä pitää kiinni. Naapureille kannattaa ilmoittaa juhlista hyvissä ajoin etukäteen, ja huomioida erityisesti taloyhtiön järjestyssääntöjen mukainen hiljaisen ajan alkamisajankohta.
Viestintäassistentin blogi
21.06.2023

juhlat taloyhtio ohjeet etiketti

Ystävällinen ilmoitus kantaa pitkälle

Perinteinen postiluukkuun tipautettu paperilappu on edelleen varmin tapa saada tieto kulkemaan naapureille asti. Ilmoituslappu kannattaa toimittaa oman rapun asukkaiden lisäksi myös ainakin viereisen rapun seinänaapurin postilaatikkoon. Halutessaan voi hyödyntää myös rappukäytävän ilmoitustaulua, mikäli sellainen on käytettävissä.

Kerro ilmoituksessa, mihin kellonaikaan juhlat alkavat ja loppuvat. Jos taloyhtiön hiljaisuus alkaa kello 22:00, siitä ei kannata lipsua. Kerro myös, kuka olet, missä asunnossa asut, ja jätä lappuun puhelinnumerosi. Tieto siitä, että sinut saa tarvittaessa kiinni, tuntuu naapureista mukavalta ja madaltaa kynnystä kertoa, mikäli juhlistasi on jollekin haittaa.

Ohjeista vieraitasi

Mikäli vieraat saapuvat autolla, heitä kannattaa ohjeistaa etukäteen vieraspaikkojen sijainnin ja kadunvarsiparkkeeraamisen suhteen. Taloyhtiön pelastusteitä ei saa tukkia.

Tupakoivat vieraat kannattaa neuvoa taloyhtiön tupakointipaikalle, mikäli sellainen on olemassa. Muussa tapauksessa on helpointa pyytää vieraita tupakoimaan reilun välimatkan päässä asuinrakennuksista – savun kulkeutumista on joskus vaikea ennustaa, eikä asuntojen ilmanottoaukkoja välttämättä huomaa ulkoapäin. Tumppeja ja muita roskia ei saa jättää maahan.

Kerrostalojen yhteinen sisäpiha tulee rauhoittaa juhlimiselta, sillä se on taloyhtiön yhteistä aluetta. Juhlaväen kannattaa muutenkin keskittää hillitty hauskanpito sisätiloihin, sillä äänet kantautuvat yllättävän kauas pihapiirissä.

Harvoin järjestettyjä juhlia ei voida laskea häiritseväksi elämäksi, mutta naapuruston kotirauhaa ja taloyhtiön asukkaiden hyviä välejä on yleisesti ottaen helpointa kunnioittaa välttämällä juhlissa kovaäänistä musiikin soittoa, metelöintiä, sotkemista, ja rappukäytävässä ramppaamista. Hyviä naapurisuhteita ja avointa keskusteluyhteyttä kannattaakin vaalia, sillä ne auttavat merkkipäivien vieton ja elämän muiden pienten poikkeustilanteiden sietämistä taloyhtiössä puolin ja toisin.

 

Saara Riiki, viestintäassistentti

Siirry "Viestintäassistentin blogi"-sivulle