Ett mysigt sommarrum är till glädje för hela familjen – sällskapsdjuren inte att förglömma

Balkongen bildar sommartid en ypperlig förlängning på inneutrymmet och det lönar sig också att dra nytta av de extra kvadratmetrarna.  Balkongen lämpar sig för så mycket annat än enbart kaffedrickande.  Den kan på olika sätt bearbetas för egna behov och intressen, så att den tjänar som ett sommarrum för hela familjen. 
Kommunikationsassistentens blogg
27.07.2021

parvekkeesta kesahuone vinkit2

Jag har bott i många olika bostäder.  Standarden i bostäderna har varierat, men gemensamt för dem alla har varit att de har haft en balkong.  Möjligheten att få gå ut utan att gå ut på riktigt bidrar med lite vardagslyx till boendet då man kan vistas på balkongen till exempel i pyjamas.  

Efter en vår med pollenrekord flaggar jag förbehållslöst för en sak: balkongglasen, som är vardagsrummets räddning på sommaren.  Balkongglasen ökar automatiskt trivseln genom att de hindrar att skräp, regnvatten och damm kommer in på balkongen.  (Och i morgonkaffet!) Inglasningen förlänger också balkongens användningstid från våren till senhösten.

De här tipsen ger dig en bra start

I en våningshusbostad är balkongen ofta lång och smal.  Att ändra ett utrymme som till formen är opraktiskt till ett rum kräver nödvändigtvis ingen stor satsning, men däremot kan fantasin sättas på prov.  Så här kommer du i gång:

Kartlägg dina behov.  Vad vill du göra på din balkong? Vill du ha en ljus läs- eller ateljéhörna, ett gymställe eller en liten nyttoträdgård? För användningen av balkongen har husbolaget slagit fast en del begränsningar, vilka det lönar sig att på förhand ta reda på.   Utrymmet kan man nog ändå för det mesta inreda ganska fritt som man själv vill, bara man håller sig innanför och under räckena och väljer lätta möbler, som inte fästs i konstruktionerna.  Till exempel att borra ytor och annan renovering på balkongen kräver tillstånd.

Har ni barn eller sällskapsdjur? Familjens sällskapsdjur tycker om uteluft på samma sätt som människorna och en inglasad balkong är ett utmärkt ställe för till exempel kattens klätterträd eller hundens bädd.  En barnfamilj kan till exempel bygga ett lekkök på balkongen och i anslutning till det en liten krukträdgård.  Att sköta nyttoväxter brukar vara trevlig sysselsättning även för vuxna.  

Arbetar du hemma? Välkommen omväxling i en arbetsdag på distans får man genom att bokstavligen byta landskap ibland.  På balkongen kan man enkelt sätta upp en tillfällig arbetsplats för de varma sommarmånaderna.

Behövs det solskydd eller insynsskydd på balkongen?  Det kan vara så lyckosamt att balkongen är placerad i en sådan vinkel att den har naturligt insynsskydd och tillräckligt med skugga.  Insynen kan avskärmas ytterligare med olika flyttbara lösningar.  Lätt stödda snabbväxande sommarklängväxter täcker och skuggar sommarrummet på ett naturligt sätt.  Många grönväxter som växer inomhus tycker också om att flyttas ut på balkongen på sommaren.  Det är dock viktigt att komma ihåg att element som höjer sig över räcket eller syns genom det och påverkar byggnadens fasad betydligt kan behöva tillstånd av husbolaget.   Tips: en klädställning på hjul är behändig att hänga upp ampelväxter i och dess höjd kan regleras efter behov.

Matta.  En liten, men viktig sak.  Det behöver inte vara någon speciellt fin matta, men morgonkaffestunden blir genast mycket trevligare, då man har någonting mjukt mellan det kalla golvet och fötterna.


Saara Riiki, kommunikationsassistent

 

Gå till "Kommunikationsassistentens blogg"