Asumisen kulut jatkavat kasvuaan Pohjanmaalla – Keski-Pohjanmaalla kulut laskivat

Pietarsaaressa on maan toiseksi alhaisimmat ja Kokkolassa maan kolmanneksi alhaisemmat asumiskustannukset. Molemmat kaupungit petrasivat sijoitustaan viime vuoteen nähden, jolloin Pietarsaari oli sijalla 5 ja Kokkola sijalla 6. Vertailussa Mustasaari oli vielä viime vuonna maan toiseksi edullisin paikka asua, nyt sen sijoitus on tippunut kuudenneksi. Vaasa löytyy halvimpien kaupunkien joukosta sijalta 16. Kempele on edelleen maan edullisin paikka asua Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan.
Uutiset
12.09.2023

asumiskustannukset taloyhtio vaasa kokkola pietarsaari

Vaikka Vaasassa sekä Mustasaaressa kaukolämmön hintaa korotettiinkin kesän aikana, on se edelleen halvimpien joukossa. Jätehuollon kustannukset nousevat edelleen Vaasassa ja Mustasaaressa, nousua oli nyt lähes 16 prosenttia viime vuoteen nähden. Mustasaaressa monet kulut ovat samoja kuin Vaasassa, suurin ero löytyy tontin kiinteistöverosta sekä vedestä ja jätevedestä, jotka ovat Mustasaaressa huomattavasti edullisempia kuin Vaasassa.

”Pietarsaaressa kiinteistökustannuksiin tuli laskua viime vuoteen nähden 3 prosenttia ja Kokkolassa 2 prosenttia. Usealla paikkakunnalla nähtiin jopa kaksinumeroisia korotusprosentteja kiinteistökustannuksissa. Pietarsaaresta löytyy maan edullisin kaukolämpö ja Kokkolasta taas edullisimpiin kuuluva vesimaksu. Molemmat kaupungit myös laskivat jätehuoltomaksuaan, joka on poikkeuksellista, kun verrataan tilannetta Vaasaan ja Mustasaareen”, kertoo Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ala-Prinkkilä.

”Vuoteen 2022 verrattuna kustannusten nousu on ollut melko maltillista Pohjanmaalla, Vaasassa 6 senttiä/m2/kk ja Mustasaaressa 7 senttiä/m2/kk. Mustasaaressa asumiskulut Vaasaan nähden ovat edelleen edullisemmat, eroa on Mustasaaren hyväksi 22 senttiä/m2/kk. Mustasaaressa kallistunut kaukolämpö ja jätehuoltokustannukset tiputtivat kaupungin sijoitusta viime vuodesta”, toiminnanjohtaja Mervi Ala-Prinkkilä toteaa.

Kiinteistökustannukset Pietarsaaressa ovat 2,74 €/m2/kk, Kokkolassa 2,76 €/m2/kk, Mustasaaressa 2,81 €/m2/kk ja Vaasassa 3,03 €/m2/kk. Koko Suomen keskiarvo on 3,23 €/m2/kk.

Kiinteistöliiton Indeksitalo

Kiinteistöliiton Indeksitalo 2023 -selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet koko Suomen alueella tänäkin vuonna tuntuvasti. Nousu on myös ollut viimevuotista laaja-alaisempaa ja kohdistunut energiakustannusten lisäksi esimerkiksi myös veden ja jätehuollon maksuihin. Ainoastaan kiinteistösähkön vertailulukema laski - viime vuoden kaksinkertaistumisen jälkeen.

 

Lisätiedot:

Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys ry:

Mervi Ala-Prinkkilä, toiminnanjohtaja p. 040 545 5949

mervi.ala-prinkkila@pohjanmaankiinteistoyhdistys.fi

 

Valtakunnallinen indeksitaloselvitys 2023 yhteenveto

Indeksitalo 23 taulukot

 

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 syksyisin vakiomuotoisen tyyppitalon ns. Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja. Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Kiinteistösähkössä vertailukustannukset on laskettu vuodesta 2021 lähtien sähköenergian osalta kaikille kunnille vertailtujen sähkösopimusten keskiarvon mukaisesti, mutta siirtomaksut ovat paikallisen siirtoyhtiön mukaisia.

Nyt julkaistavan Indeksitalo 2023 -tietoaineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistöliiton tilaamana ja koordinoimana. Mukana on kaikkiaan 59 kaupunkia ja kuntaa. Indeksitalon vertailukustannukset kattavat keskimäärin runsaat puolet kaikista kerrostaloyhtiön hoitokuluista. Vertailukaupungeissa asuu hieman runsaat neljä miljoonaa henkeä. Vertailun ulkopuolelle jäävät markkinoilta ostettavat kaikki yksityiset palvelut, kuten isännöinti ja kiinteistöpalvelut (vuonna 2022 kerrostaloyhtiöiden keskimääräiset hoitokulut olivat 5,38 e/m2/kk). Indeksitalo-tiedot on kerätty elokuussa 2023, ja ne koskevat syyskuun tilannetta.

Pohjanmaan Kiinteistöyhdistys ry on kiinteistönomistajien edunvalvoja ja kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio, joka edustaa asunto-osakeyhtiöitä, kiinteistöosakeyhtiöitä ja vuokratalokiinteistöjä. Kiinteistöyhdistykseen kuuluu noin 630 jäsentaloyhtiötä Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Kiinteistöyhdistys kuuluu valtakunnalliseen Suomen Kiinteistöliittoon.

Siirry "Uutiset"-sivulle