Lomailijan muistilista

Jos olet lomasi aikana pidempään poissa kotoa, kotona kannattaa tehdä muutama etukäteisjärjestely, niin voit nauttia lomastasi turvallisin mielin. Lomailijan muistilistaan on kerätty tärkeimmät vinkit kodin lomakuntoon laittamiseksi.
Uutiset
01.06.2023

AdobeStock 84708686

□ Irrota sähkölaitteet

Paloturvallisuuden vuoksi irrota kaikkien elektronisten sähkölaitteiden pistokkeet. Valmiustilassa olevat laitteet vievät myös yksin olleessaan aivan turhaan sähköä. Muista myös irrottaa antennijohto ukkosen varalta.

 

□ Venttiilit ja hana kiinni

Tarkista, että astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen venttiilit sekä kaikki hanat ovat kiinni.

 

□ Kylmälaitteet pois päältä

Jääkaappi ja pakastin kannattaa tyhjentää, sulattaa, kuivattaa ja jättää pois päältä. Kylmälaitteet joutuvat koville kesähelteessä.

 

□ Pilaantuva ruoka mukaan

Tyhjennä myös pöydät ja roskakorit. Postiluukusta tuleva haju paljastaa poissaolon, ja pilaantuva ruoka houkuttelee paikalle muurahaisia tai muita hyönteisiä

 

□ Ovet ja ikkunat kiinni

Tarkista, että parvekkeen ovi/takaovi on kiinni. Huolehdi, että ulko-ovi jää takalukkoon. Sulje ikkunat aina, kun et ole kotona – pientenkin tuuletusikkunoiden on oltava kiinni.

 

□ Vettä viemäreihin

Hajulukot kuivuvat kesän lämmössä ja viemärikaasut pääsevät leviämään huonetiloihin. Pyydä esim. kukkienkastelijaa valuttamaan vettä hanoista ja vetämään vessa kerran viikossa.

 

□ Koti asutun näköiseksi

Maan tasolla olevien asuntojen piha-alueelle voi jättää työkaluja tai leluja lojumaan. Verhoja ei kannata jättää niin, että kotiin näkyy suoraan sisälle. Jatkuvasti kiinni olevat verhot voivat myös houkutella varkaita, joten pyydä vaikka kukkienkastelijaa liikuttamaan verhoja eri asentoihin.

 

□ Postit talteen

Pursuava posti on merkki tyhjillään olevasta kodista. Postilaatikko kannattaa käydä välillä tyhjentämässä tai asunnon väliovi jättää sen verran raolleen, ettei posti kasaannu luukun taakse. Pyydä esimerkiksi naapuria tai kukkienkastelijaa hakemaan postit säännöllisesti. Postin voi myös kääntää lomaosoitteeseen ja sanomalehdet perua väliaikaisesti.

 

□ Kasvit hoitoon

Lakastuneet kasvit kiinnittävät murtovarkaiden huomion ja mahdollisesti myös uteliaiden hyönteisten. Hommaa kukille ja kasveille hoitoapua loman ajaksi. Voit myös viedä kukat kesähoitoon esimerkiksi naapurille. Kukkienkastelija on arvokas apu postin noutoon, verhojen siirtelyyn ja tyhjentyneiden vesilukkojen täyttöön.

 

□ Tee kyttäyssopimus

Luottonaapuri tai -tuttava voi tarkkailla kotiasi ja kutsua tarvittaessa virkavallan apuun. Muistathan kertoa heille, jos joku on tulossa esimerkiksi kukkia kastelemaan.

 

□ Some-hiljaisuus

Somessa ei kannata kertoa tarkkoja lomasuunnitelmia ja poissaoloaikoja. Lomakuvatkin on parempi ladata vasta kotiin tultuaan. Poissaolosta ei kannata muutenkaan ”huudella” vieraiden ihmisten kuullen.

 

□ Tarkista kotivakuutuksen voimassaolo ja ehdot

 

□ Vaihda palovaroittimen paristo,

sillä mikään ei ole ärsyttävämpää kuin naapurissa pariston loppumista piippaava palovaroitin.

 

□ Avain huoltoyhtiöön,

mikäli yleisavain ei sovi lukkoosi. Yllättävä kunnossapitotarve voi vaatia huoneistossasi käyntiä poissa ollessasi.

Siirry "Uutiset"-sivulle