Naapurin tekemä huoli-ilmoitus voi auttaa muistisairasta ja parantaa taloyhtiön turvallisuutta

Mikäli taloyhtiön asukkaiden keskuudessa herää epäilys esimerkiksi jonkun taloyhtiössä tai naapurustossa asuvan henkilön hyvinvoinnista tai turvallisuudesta, voi sosiaalipalveluihin tehdä asiasta huoli-ilmoituksen. Avun tarvitsija voi olla esimerkiksi muistisairas henkilö tai kaltoinkohtelun kohteeksi joutunut aikuinen tai lapsi. Keski-Pohjanmaalla, Pietarsaaressa ja Pohjanmaalla huoli-ilmoituksen voi tehdä sosiaaliviranomaisille helposti verkossa tai puhelimen välityksellä.
Uutiset
09.04.2021

Naapurin tekemä huoli-ilmoitus voi auttaa muistisairasta ja parantaa taloyhtiön turvallisuutta

Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa

Huoli-ilmoituksen tekeminen vieraasta ihmisestä voi tuntua epämukavalta, mutta siitä voi olla henkilölle itselleen paljon apua. Ilmoitus johtaa sosiaaliviranomaisen tekemään henkilön avuntarpeen arviointiin, ja sen ansiosta esimerkiksi muistisairas ihminen voi saada apua, jota ei muuten välttämättä ymmärtäisi pyytää. Se, mitä ilmoituksen teosta käytännössä seuraa, riippuu kuntien toimintatavoista ja huoli-ilmoituksen sisällöstä.

Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, ja sen voi tehdä halutessaan myös anonyymisti. Huolen kohteena olevalle henkilölle voi mahdollisuuksien mukaan kertoa ilmoituksesta etukäteen, jotta se ei tulisi hänelle yllätyksenä.

Huoli-ilmoituksen tekeminen edistää parhaimmillaan yleistä turvallisuutta taloyhtiössä, sillä muistisairas henkilö voi esimerkiksi unohtaa hellan levyn päälle ja vaarantaa sitä kautta myös naapureiden turvallisuuden. Taloyhtiön kannalta huoli-ilmoitus on korrekti tapa huolehtia asukkaan hyvinvoinnista, sillä ilman perusteita asukkaan asuntoon ei voi mennä tilannetta tarkastamaan, vaikka tarkoitus olisikin hyvä.

Keski-Pohjanmaan, Pietarsaaren ja Pohjanmaan alueella huoli-ilmoituksen voi tehdä puhelimitse tai lomakkeen välityksellä.

 

 

Siirry "Uutiset"-sivulle